Országos natúrparki vetélkedő a sokorói dombok között

A pünkösdi hétvégén 12 csapatnyi gyermek érkezett Győrújbarátra, az ország minden tájáról, hogy összemérje tudását a II. Országos Natúrparki Vetélkedő döntőjén, melyet idén a Pannontáj- Sokoró Natúrpark szervezett számukra.

A csapatok az alábbi natúrparkokból érkeztek:

Vértesi Natúrpark
Írottkő Natúrpark
Pannontáj- Sokoró Natúrpark
Cserhát Natúrpark
Szatmár- Beregi Natúrpark
Kőrösök Völgye Natúrpark
Gerecse Natúrpark
Szigetköz Natúrpark
Vasi Hegyhát –Rábamente Natúrpark – kezdeményezés, még nem rendelkezik címmel
Kapos- hegyháti Natúrpark – kezdeményezés, még nem rendelkezik címmel
Budakörnyéki Natúrpark – kezdeményezés, még nem rendelkezik címmel
Tápió Natúrpark – kezdeményezés, még nem rendelkezik címmel

Pénteken a gyermektábor faházainak elfoglalása után az ismerkedésé volt a főszerep, játékos sorversenyeken mérhették össze erejüket és ügyességüket a csapatok. Hamar megtalálták a közös hangot, fociztak, röplabdáztak, beszélgettek egymással a natúrparki térségekből érkező gyermekek és pedagógusok.

Szombaton, reggeli után túrázni indultak a táborlakók, közel százan hódították meg a Lila-hegyet és másztak fel az új kilátóba megcsodálni a Sokorói dombvidéket.

Délután eljött a várva várt pillanat, megkezdődött a vetélkedő. A 12 csapat 12 állomáshelyen adott számot tudásáról, ügyességéről, kreativitásáról. Itt kevés volt az elméleti tudás, kíváncsiak voltunk arra is, hogy felismerik-e a gyógynövényeket, tudnak-e mogyorót célba dobva mókust etetni, vagy a fészekből kipottyant madárfiókát vissza tudják-e kötélen fára mászva helyezni a fészekbe. A tábor egyik feléből a természetről szóló dalok hallatszottak, máshol pedig el kellett dönteni, szükség van-e egy erdei kiránduláshoz a szelfibotra.

Az eredményhirdetést feszült figyelemmel várták a résztvevők. Székely Rita, a Pannontáj- Sokoró Natúrpark vezetője beszédében elmondta, hogy a vetélkedő két napján mindenki nyert, élményeket, barátságokat, tapasztalatokat, és minden natúrpark büszke lehet a saját csapatára. A támogatóknak köszönhetően minden résztvevő és a felkészítő, kísérő pedagógusok is ajándékban részesültek.

A II. Országos Natúrparki Vetélkedő döntőjén 3. helyezést ért el a Vértesi Natúrpark csapata, 2. lett a Pannontáj- Sokoró Natúrpark csapata.

A vetélkedő győztesei az Írottkő Natúrparkból érkező lányok lettek, akik tudták, hogy sírni csak a győztesnek szabad, könnyes örömüktől még a szervezők is meghatódtak.

Köszönjük a felkészítő tanárok munkáját, a gyerekeknek pedig az aktív részvételt a tábori programokban és a vetélkedő feladatainak megoldása során.

 

Kedves Csapattagok!

Örülünk, hogy itt hagytátok névjegyeteket a közösen elkészített molinón, és soha nem feledjük az örömet, melyet a két nap során az arcotokon láttunk.

Úgy hallottuk, többen már a jövő évi vetélkedőn való részvételt tervezitek. Találkozzunk 2019-ben is!

 

A hétvégéről további fotók a Pannontáj-Sokoró Natúrpark Facebook oldalán találhatóak:

www.facebook.com/pannontaj/

forrás: www.pannontaj.hu/vetelkedo-donto/