November 26-án ismét Tatai Vadlúd Sokadalom!

A hónap utolsó szombatján immáron XVI. alkalommal várják az érdeklődőket a szervezők Magyarország legnagyobb télköszöntő madárfesztiváljára. A tatai Öreg-tavon telelő vadludak akár 5-6 ezer kilométeres távolságból, Skandinávia és Szibéria északi térségeiből érkeznek hozzánk.

Az utóbbi években már stabilan 10-15 ezer látogatót vonzó rendezvény azért egyedülálló, mert a nemzetközi jelentőségű vizes élőhelyek védelmére létrehozott Ramsari Egyezmény hatálya alá tartozó Öreg-tó az egyetlen olyan madárpihenőhely kontinensünkön, amit egy város szinte teljesen körülvesz.

A legfrissebb adatok szerint éjszakánként már mintegy 24.000 vadlúd pihen a tó részlegesen leeresztett medrében és további 4-5 ezer tartózkodik a térségben a Sokadalmat megelőző héten. Az Öreg-tavon pihenő madarak többsége nagy lilik, 600 példányra tehető a vetési ludak és néhány tucatra a nyári ludak száma. Örömteli hír, hogy a madártömegben 1-2 globálisan veszélyeztetett vörösnyakú lúd és szintén ennyi kis lilik is feltűnt. További érdekességként megjelent egy-egy, szintén a messzi északon fészkelő örvös lúd és apácalúd, illetve láttak egy nílusi ludat is. A tavon napközben mintegy 4.000 tőkés és csörgő réce, illetve ugyanennyi sárgalábú és dankasirály is látható. Ez a madárlétszám rendkívül gyorsan, akár egy-két nap alatt is további ezrekkel emelkedhet. Csúcsidőszakban (november végén és december elején) a tavon éjszakázó vadlibák száma akár a 40.000-et is elérheti, ha a Kárpát-medencébe beáramló hidegfront kedvezően alakítja a következő hetek vonulását.

Az érdeklődőket a sok ezer lúd teleszkópos megfigyelése mellett gyereksátor, madárgyűrűzés, állatbemutatók, kézműves kirakodóvásár és érdekes előadások várják a hónap utolsó szombatján hajnaltól késő estig. Azok számára, akik személyesen nem tudnak jelen lenni, a Tatai Vadlúd Sokadalom eseményei, a libák hajnali ki- és esti behúzása az interneten keresztül, a www.vadludsokadalom.hu oldalon élőben is követhető. Tavaly, az internetes közvetítés első évében hazánk mellett több más európai országból, a kontinensen kívül pedig például az USA három államából (Texas, Minnesota és Pennsylvania), Japánból és Dél-Koreából is mintegy kétezer online nézője volt a Sokadalomnak. Az idei díszvendég a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság. A rendezvény és annak valamennyi programja ingyenes.

Szervezők: Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) Komárom-Esztergom Megyei Csoport, Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság, Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület.

program: www.vadludsokadalom.hu

További információ:
Csonka Péter – főszervező
30/663-4659
Orbán Zoltán – MME szóvivő
20/425-9450