KEZDETÉT VESZI A GERECSE NATÚRPARK LÁTOGATÓKÖZPONTJÁNAK ÉPÍTÉSE BAJÓT PÉLIFÖLDSZENTKERESZTEN

Újabb mérföldkőhöz érkezett a Gerecse Natúrpark turisztikai fejlesztése. A Szalézi Lelkigyakorlatos Ház sikeres pályázatot nyújtott be a Gerecse Natúrpark Látogatóközponjának kialakítására. 2019. május 31-ig 215 millió forintot fordítanak a látogatóbarát komplexum létrehozására.

“Ahol a források vize és a zarándokutak csendje a sasbércek világával találkozik.”

A kialakítani tervezett Látogatóközpont egy tematikus turisztikai fejlesztés, amely a helyi és a térségi kulturális, épített, természeti örökség turisztikai hasznosítására irányul. A projekt elsődleges célja, egy olyan turistafogadási és interaktív bemutató- és foglalkoztató centrum létrehozása, amely a Gerecse Natúrpark egészére ráirányítja a figyelmet. A helyszínválasztás nem véletlen, hiszen Péliföldszentkereszten több turisztikai forma, több túraútvonal is találkozik, a forgalmas helyszínektől kellő távolságra, ugyanakkor jól elérhető helyen fekszik, továbbá Péliföldszentkereszt hagyományos zarándokhely.
A tervezett 370 m2-es Látogatóközpontban kiállítótér, előadótér, interaktív foglalkoztató tér és ajándékbolt kerül kialakításra, továbbá a színes programok tervei is körvonalazódnak már. Az épület és funkciói a Natúrpark, a természetvédelem és a vallás szimbiózisát is szemléltetik majd.
Az alapkőletételi ünnepségen Popovics György a Komárom-Esztergom Megyei Közgyűlés elnöke örömmel emelte ki, hogy a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében a megyében megvalósuló turisztikai projektek egymást kiegészít, erősítik. A bajóti projekthez kapcsolódóan fontosnak tartotta megemlíteni, hogy kormányzati támogatással hamarosan újabb kerékpárút fejlesztésre is sor kerül a térségben.
Dr. Völner Pál, a térség országgyűlési képviselője a Látogatóközponttal kapcsolatban hangsúlyozta: a térség idegenforgalma, vendéglátása folyamatosan fejlődik, és ez nem csak az ágazatban dolgozóknak, és nem csak gazdasági szempontból fontos. „Minden itt élőt jó érzéssel tölt el, hogy az ország, vagy akár a világ távoli pontjairól érkezők is megismerik a természeti értékeit és kulturális örökségét tekintve egyaránt lenyűgöző lakóhelyét” – mondta. A térség turisztikai fejlesztései közül kiemelte a lábatlani, a nyergesújfalui, valamint a dömösi látogatóközpontokat, amelyek szintén a közeljövőben épülnek meg, továbbá szólt arról is, hogy a helyi közösségeknek kiemelt szerepük van az idegenforgalom erősödésében, példaként az esztergomi, búbánatvölgyi természetházat, valamint a kesztölci rendezvényeket kiemelve.
Ábrahám Béla SDB, a Don Bosco Szalézi Társasága tartományfőnöke Ferenc pápa 2015-ös, a teremtett világ védelméről és a környezetről szóló, Áldott légy kezdetű enciklikájáról beszélt az alapkőletétellel összefüggésben. Mint mondta, a természeti, valamint a szakrális környezet Péliföldszentkereszten meglévő egysége arra kell, hogy emlékeztessen bennünket: nekünk, embereknek kell megóvnunk a teremtett világot. „Minden összefügg mindennel” – emelte ki az enciklika egyik fő üzenetét, kifejtve, hogy az egész emberiség részéről szemléletváltásra van szükség ahhoz, hogy ezt az őrzői feladatot teljesíteni tudjuk. Rámutatott: a natúrparkok ehhez jó eszközként szolgálnak, hiszen a kereteiken belül az adott térségben élők, gazdálkodók egy önként vállalt értékrenddel teremtik meg fenntarthatóságot.
A Szalézi Lelkigyakorlatos Ház a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Társadalmi és környezeti szempontból fenntartható turizmusfejlesztés tárgyú felhívás keretén belül 214.057.000 Ft támogatást nyert 2017-ben. A TOP-1.2.1-15-KO1-2016-00006 azonosító számú projekt az Európai Regionális Fejlesztési Alapból és hazai központi költségvetési előirányzatból vissza nem térítendő támogatásból valósul meg. A projekt tárgya a Gerecse Natúrpark Látogatóközpontjának létrehozása.
A Szalézi Lelkigyakorlatos Ház a Don Bosco Szalézi Társasága tulajdonában van. Don Bosco Szalézi Társasága római katolikus férfi szerzetesrend, amelynek hivatása a fiatalok oktatása és nevelése iskolákban, szakiskolákban és különféle ifjúsági intézményekben. A rendet Bosco Szent János Torinóban alapította, Magyarországon 1913-ban telepedtek le Péliföldszentkereszten, ezért a rend hazai tagjai különös szeretettel fordulnak a kegyhely felé. Az épületegyüttes alkalmas lelki programok, konferenciák, családi események megtartására, továbbá alkalmas szerzetesek és táborok, családos, zarándok vagy kiránduló csoportok fogadására is. A kegyhely és környéke különlegességei a XVIII. században épült Kálvária-szoborcsoport, melynek minden stációja más-más stílusban került kialakításra, valamint a Lourdes-i barlang. A zarándokhelyet érinti a Mária Út és a Gyöngyök Útja.
Péliföldszentkereszt a Gerecse szívében jelentős turistaforgalmat bonyolít le, hiszen áthalad a területen az Országos Kéktúra (pecsételőhely) és érinti a Nyerges 20/40 és a Kinizsi 100 teljesítménytúra is. A turisták előszeretettel keresik fel az Öreg-kő Baits- és Jankovich-barlangját, gyönyörködnek a csodálatos panorámában és a bátrabbak előszeretettel mérettetik meg magukat sziklamászás közben. Az aktív turizmus más ágai, a lovas turizmus, kerékpáros turizmus, valamint a kaland- és extrém turizmus is rendelkezik potenciális lehetőségekkel a térségben.
2012-ben az Által-ér Szövetség koordinálása mellett 29 helyi önkormányzat, a Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat, valamint 17 egyéb szervezet összefogásával megalakult a Gerecse Natúrpark. Apróbb lépéseket követően, ezzel a projekttel az egyik legfontosabb fejlesztési elképzelés valósulhat meg a területen.

További információ: szentkereszt.szaleziak.hu/gerecse-naturpark-latogatokozpont/index