Fejlesztések

Sajtóközlemény

SEV Dropie

2019. október 28.

A Szlovák Környezetvédelmi Ügynökség ma (2019. október 28.-án) ünnepélyesen átadta a Túzokos Környezetnevelési Központban az új nádfedeles pavilont, amely a „Dunamente természet ízei“ című pályázat keretén belül épült.
A rendezvény része volt egy improvizált sajtótájékoztató, melynek során a környezetvédelmi minisztérium és a Szlovák Környezetvédelmi Ügynökség képviselői tájékoztattak a Túzokos fejlesztési tervekről és a „Dunamente természet ízei“ projekt megvalósult tevékenységeiről.
A Szlovák Környezetvédelmi Ügynökség igazgatója, Richard Müller üdvözölte a vendégeket, beszédében a projekt keretében megvalósult központ fejlesztési tevékenységeire és a régió összes kulcsfontosságú résztvevői együttműködésének fontosságára összpontosított. A természetvédelemmel összefüggésben a Natúrpark ötletével is foglalkozott, mivel a projekt nagy része a NATURA 2000 védett területéhez tartozik.
A pályázat eredményeként a Túzokos Környezetnevelési Központban egy új teret teremt az élmény oktatás számára. Ez szerves részévé válik a határokon átnyúló Natúrpark új koncepciójának, a környezetvédelmi oktatásra és az oktatásra összpontosítva.
Norbert Kurilla, a Szlovák Köztársaság Környezetvédelmi Minisztériumának (MŽP SR) államtitkára, szintén a Túzokos Környezetnevelési Központ példáján keresztül fókuszált a Központ több forrásból származó finanszírozásának modelljére. Ezzel egyidejűleg a Szlovák Köztársaság Környezetvédelmi Minisztériuma által irányított SK éghajlati program – Klímaváltozás enyhítése és az ahhoz való alkalmazkodás keretében – bemutatta az új tervezett projektet, amelyet ún. Előre meghatározott projekt Klímaváltozási és Környezetvédelmi Oktatási Központ.
Katka Vajliková, a Túzokos Környezetnevelési központból, részletesen bemutatta a „Dunamente természet ízei“ projekt tevékenységeit és eredményeit.
A projektben szlovákiai és magyar környezetvédelmi és állami intézmények, 20 szlovákiai és 30 magyar önkormányzat, egyesületek, vállalkozók és helyi lakosok vesznek részt. A programot 2018. január 1-jétől 2019. December 31-ig kell végrehajtani az Interreg V-A Szlovák Köztársaság – Magyarország együttműködési program keretében. Ennek a költségei az Európai Regionális Fejlesztési Alapból, a Szlovák Köztársaság és Magyarország költségvetéséből, valamint a projekt partnerei forrásaiból lettek finanszírozva.

A projekt keretében számos tevékenység volt végre hajtva a határ mindkét oldalán. Például a szlovák területen az Alsó-csallóközi Falvak Társulása 3500 eredeti gyümölcsfát és cserjét ültettek el; 35 rovarhotel, 9 gémeskút, 35 madárodú, 4 madármegfigyelő, 33 vadkamera, 20 esőkert és 222 pad, kuka, tábla lesz kihelyezve. Gönyűben egy tanösvényt építettek a Duna sétányon, rovarszállodákat, infópontokat helyeztek el, és a Gönyű Halászszövetség rekonstruálta az idegenforgalmi-horgász központ épületét.
Kolozsnémán került megrendezésre a Dunamente természet ízei Fesztiválja, és Csallóközaranyoson helyreállították a Néprajzi Múzeum 247 éves épületét. A projektnek köszönhetően a Túzokos Környezetnevelési Központ felépíti a fent említett kalandközpontot, ez nemcsak egy wifi csatlakozással ellátott pavilont tartalmaz, ami kültéri oktatásra és közösségi tevékenységek megrendezésére szolgál majd, hanem egy mezítlábas ösvényt, kötélpályát, esőkertet, madár megfigyelőt és egy állatsimogatót is magába foglal. A projekt keretében a központ a tó bio-remediációját is elvégzi (nem mechanikus tisztítás), javítja az ivóvíz forrását, kiültet eredeti gyümölcsfákat és kidolgoztat egy Alsó-csallóköz esőkertjeinek tanulmányát.
A Pozsonyi regionális természetvédelmi szövetség (BROZ) új padokkal, pavilonokkal, gémeskúttal, játszótéri elemekkel, kukákkal, kerékpárállványokkal, hajóval és lovas kocsival fejlesztette a Nagyléli ökoturizmus központját az oktatási kirándulásokhoz. A projektből a Slovenský vodohospodársky podnik, š. p. egy multifunkcionális gépet vásárol a vízi növények kaszálására és eltávolítására. El lett készítve a projekt honlapja is, és az INTERREG V-A Szlovák Köztársaság – Magyarország együttműködési programmal kapcsolatos információkat hozzáadták a partnerek a weboldalaihoz. Javult a Duna mente turisztikai mobil alkalmazás is.
A projekt célja megőrizni a Dunamente mindkét oldalán a természeti és kulturális örökséget, és kihasználni ezt a vidékfejlesztés érdekében. A projekt a Natúrparkok filozófiáján alapszik, melyek célja a természeti és kulturális örökség védelme, környezetvédelmi oktatás, vidékfejlesztés, idegenforgalom és üdülés, de közvélemény formálása is. A megvalósítás know-how-ját a fő határon átnyúló partner, az Által-ér Vízgyűjtő Helyreállítási és Fejlesztési Szövetség biztosítja, amely egyike a magyarországi Gerecse Natúrpark alapító tagjainak.
További információ a „Dunamente természet ízei“ projektről és partnereiről a projekt weboldalán található: www.danubenaturpark.sk.

 


A projektben konzorciumi partnerként résztvevő Gönyű Község Önkormányzata fejlesztései:

 

SAJTÓKÖZLEMÉNY

GÖNYŰ KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA INTERREG V-A EGYÜTTMŰKÖDÉSI PROGRAM KERETÉBEN MEGVALÓSÍTOTT PROJEKTJÉHEZ
2019. június 1.

Gönyű legszebb része a Duna-part, ahova sok látogató érkezett az elmúlt években is a nyári hétvégéken. Itt tették vízre a csónakot, sétáltak a parton, vagy éppen horgásztak, de szívesen kötöttek ki a vízitúrázók is. Ez ebben rejlő lehetőségekre épített az önkormányzat projektje, amikor több elemből álló tanösvényt alakított ki dunai panorámával.

Az Interreg V-A Együttműködési Program keretében megvalósult fejlesztések a Duna-parton koncentrálódnak. A Duna Panoráma Természetvédelmi és Helytörténeti Tanösvényen interaktív, magyar és angol nyelvű táblák vezetik a látogatókat először a madárösvényen, aztán rákanyarodva a Duna-parti sétaútra, egészen a pihenőpontig. A séta minden korosztály számára élményt nyújt. Lesz, aki a panorámában gyönyörködik az új padokon ülve, lesz, aki szívesen elolvassa a helytörténeti érdekességeket, és biztosan akad olyan is, aki az okos telefonja segítségével filmet néz, applikációt tölt le, vagy lejátssza a Gönyűről szóló mesét a család apróságainak. A gyerekek figyelmét nemcsak a mese köti majd le, hanem a táblákba épített játékok is. A kilátópontról panorámatávcsövön keresztül megfigyelhetőek a víz fölött szálló madarak. A tematikus, hajós játszótér pedig ráhangol a megújult épületbe került helytörténeti kiállításra, mely a helyi hajósok relikviáit mutatja be. Az épület felújítása szintén a projekt keretében valósult meg. Az új attrakciók nemcsak a helyieket szólítják meg, várhatóan sokan jönnek majd Gönyűre a környező településekről, megállnak egy rövid pihenőre az Eurovelo 6 kerékpárúton haladó turisták, és a víz felől is érkezhetnek érdeklődők.
A tervek megvalósításához 170.325 EUR állt rendelkezésre, melynek 95 %-a Európai Uniós és hazai támogatás. A teljes projektet 9 szlovákiai és magyarországi partner valósítja meg év végéig.
Az önkormányzat június 1-jén adta át ünnepélyes keretek között a Duna Panoráma Tanösvényt. A szalag átvágásában Major Gábor polgármester és Szekendi György a Gönyűi Horgászegyesület elnöke közreműködött. Az átadó résztvevői tárlatvezetésen vehettek részt az új, „Élet a Duna partján” című hajóskiállításban. A hivatalos program után gyerekeknek szóló rendezvénnyel kedveskedett az önkormányzat, a Vöröskereszt és a Nyugdíjasklub a helyi családoknak.

sajtóközlemény Gönyű

sajtóközlemény Dropie